Cilt Tonu Eşitleme Nasıl Yapılır?
Bazen, koyu lekelere, kızarıklığa, sivilce izine, ince çizgilere veya güneş hasarına maruz kalan cildimizin pürüzsüz, berrak ve eşit görünmesi hayal olabilir. Fakat iyi bir cilt bakım rutinine sahip olmak, su tüketimi ve beslenme planını gözden geçirmek, kullanılan ürünlerin kontrolünü sağlamak gibi küçük değişiklikler ile cilt tonu eşitlemek ve pürüzsüz gözükmesini sağlamak mümkün olabilir.
Cilt tonu eşitsizliği neden olur?
Ciltteki renk eşitsizliği, güneş lekelerinin, yaşlanmanın, aknelerin veya iltihap sonrası hiperpigmentasyonun neden olduğu birden fazla cilt rengi değişikliği türü için kullanılan terimdir. Ayrıca birikmiş ölü cilt hücreleri, ince çizgiler veya lekelenme gibi düzensiz cilt dokusuna da işaret edebilir. Hem eşit olmayan ton hem de cilt dokusu, cilt sağlığında bir düşüşün göstergesi olabilir. UV ışınları, kirlilik ve hatta aldığınız ilaçlar dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin neden olduğu hasarlar cilt tonu eşitsizliğine sebep olabilir. Yüzdeki renk eşitsizliğinin arkasında birçok neden bulunur. Ciltte renk bozuklukları nedenleri aşağıdaki gibidir;
Güneşe Maruz Kalma: Cildiniz tekrar tekrar UV ışınlarına maruz kaldığında güneş hasarı oluşur. Cildinizi UV ışınlarından korumaya yardımcı olmak için aşırı melanin üretiminin bir sonucu olarak kahverengi veya koyu lekeler ve eşit olmayan cilt tonu gelişir.
Kirlilik: Hava kirliliğinden kaynaklanan partiküller ve gazlar cilde nüfuz edebilir ve özellikle yüzde koyu lekelere neden olabilir. Cilt rengi eşitlemek için cilt temizliğinin iyi yapılması gerekir.
Hormonlar: Melazma, artan hormon stimülasyonunun neden olduğu hormonla ilişkili hiperpigmentasyon ve artan melanin üretimidir. En yaygın olarak hamile kadınlar (bu nedenle “hamilelik maskesi” olarak da bilinir) veya doğum kontrol hapı kullananlar tarafından görülür ancak cilt bakımı, makyaj veya ilaçlara karşı bir reaksiyon olarak da görülebilir.
İnflamasyon Sonrası Hiperpigmentasyon: İnflamasyon sonrası hiperpigmentasyon akne lezyonları veya cilt yaralanmasının neden olabileceği izler nedeniyle cildin koyulaşması durumudur.